Tokat’ın hazineleri (!) Mısır’ın hazinelerini gezmiş…
Yerel gazetelerde okumuşsunuzdur.
Güya Mısır’da Ekoturizm ve Sürdürülebilir Turizm Konferansı düzenlenmiş ve Tokat’ın ağır topları da bu konferansa katılmış.
Aslında bu etkinliğin bir konferans mı yoksa bir çalıştay mı olduğu da belli değil ama yazı konumuz bu değil!
Konumuz bu çalıştayın konusunun ve çıktılarının ne olduğudur.
Asıl mesleği seyahat acenteliği olan ve kurduğu Uluslararası Ekoturizm ve Sürdürülebilir Turizm Derneği isimli derneği kullanarak bu tür etkinlikler düzenleyen Sayın Murtaza Kalender’in Tokat turizmine hangi somut katkıları sağladığını öğrenmeyi çok isterim.
Çalıştayın adına bakar mısınız? “B2B Çalıştayı…” Peki, turizmde B2B nedir? Turizmde B2B (Business to Business); üreticilerin tüketicilere değil, diğer üreticilere satış yapmaları anlamına gelir.
Yani turizm işletmeleri ürün ve hizmetleri arasında üreticilerden diğer üreticilere doğrudan satış yapar. Daha açık bir ifadeyle Sayın Murtaza Kalender düzenlediği B2B Çalıştayı ile sahibi olduğu TravelShop Turkey firmasının ürünlerini (acente hizmetlerini), Mısır’daki ya da varsa katılan diğer seyahat acentelerine pazarlamaya çalışmaktadır.
Bir seyahat firmasının kendisini diğer seyahat acentelerine (firmalarına) tanıtmasında ve bu yolla kendisini pazarlayarak iş hacmini geliştirmeye çalışmasında elbette bir sakınca yoktur.
Sakıncalı durum; aynı seyahat firması sahibinin, kurduğu derneği ve Tokat’ın toplum ve siyaset hayatında bilinen isimleri de kullanarak, bu girişimine sosyal ve toplumsal bir çalışma hüviyeti kazandırma uğraşıdır.
Kesin bir dille söyleyebilirim ki, bu tür etkinliklerin Tokat turizminin gelişimine hiçbir katkısı yoktur ve tüm örnekler bu tür etkinliklerin hiçbir katkısının olmadığını göstermiştir.
Bu tür etkinliklere katılan siyasiler ve yöneticiler bilgi ve görgülerini artırmak, yeni yerler görmek için bu tür etkinliklere katılıyorlarsa buna sözümüz yoktur.
Ancak Tokat turizminin gelişimine somut katkıları olmadığı gibi, somut ve ölçülebilir çıktıları olmayan, ticari amaç güden bu tür etkinliklerle kendileri üzerlerinden prim yapılmasına da fırsat ve izin vermemelidirler.
Turizm Aktüel’de çıkan şu abartılı ve çarpıtılmış habere bakar mısınız? Haber de“ Turizm Çalıştayı’na Türkiye’den üç Milletvekili, bir Belediye Başkanı ile yardımcısı ve bir Turizm İl Müdürü katılarak ülke turizmimize katkı sağladı” deniliyor.
Haber aslında “Turizm Çalıştayına Tokat’tan üç milletvekili; Yusuf Beyazıt, Cüneyt Aldemir ve Yücel Bulut, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Osman Altınordu ve Tokat İl Kültür Turizm Müdür Vekili Yılmaz Kılınç katılarak Tokat turizmine katkı sağladı” şeklinde olsa bir nebze su götürürdü.
Şu abartıya bakar mısınız? Bir etkinliğe katılmak ülke turizmine nasıl katkı sağlıyor anlamak mümkün değil. Yahu bırakınız ülke turizmine katkı sağlamayı, Tokat turizmine bile katkı sağlamaz! Bu etkinliğe gezi olsun diye katılan siyasiler ve şehir yöneticileri neye nasıl alet olduklarının farkında mıdırlar?
Her fırsatta yazıyor ve söylüyorum.
Eğer Tokat turizminin nasıl gelişebileceğini gerçekten öğrenmek isteyen yetkililer varsa, bunu Tokat’ın gelişimine katkı sunmaktan başka beklentileri olmayan, Tokat’ın ilk eylem planı olan “Tokat İli Sürdürülebilir Turizm Stratejisi Eylem Planı” nı da hazırlayan, Tokat turizminin tarihsel sürecini çok iyi bilen Tokat Turizm ve Tanıtma Derneği’nden duyabilirler.
Şuna emin olabilirler. Eğer bu siyasiler ve Tokat turizminin gelişiminde başat rol alması gerekenler lafa söze değil de öze va hale bakmak, Tokat turiminin gelişimine gerçekten katkı sağlamak istiyorlarsa, bu dernekten alacakları bir sunumda anlatılanları ilk kez duyacaklarından, ne denli zaman kaybettiklerinden ve Tokat turizminin neden gelişmediğini ve Tokat turizminin nasıl gelişeceğini bilgi temelli öğrenebilirler.