Tokat Kent Konseyi
Kamuoyu ya da sivil toplum ne kadar ilgilendi bilmiyorum, 3 Temmuz günü Tokat Kent Konseyi Olağan Genel Kurul Toplantısı ve yeni yönetim seçimi yapıldı.
TOGÜ Akademisyeni Sayın Dr. Selim Çakar yeni Kent Konseyi Başkanı oldu. Hayırlı olsun.
***
Kent Konseyleri genel anlamda yerel düzeyde katılımın temel aracı haline getirilmesine ve şehir yönetiminin sağlanması süreçlerine önemli katkılar sunan demokratik yapılardır. Ülkemizdeki hemen hemen hiçbir oluşum genel anlamda bu denli geniş tabanlı bir yapıya sahip bulunmamaktadır.
Bu nedenle de Tokat Kent Konseyi hep ilgili alanımda kalmış, belediye yönetiminin devamı şeklinde bir görüntü vermesi, kentsel gelişim adına önemli ve yararlı işlerin yapılması konularına rehberlik edememesi nedeniyle de eleştirilerime muhatap olmuştu.
Bir gazeteciyle yaptığı söyleşide “eleştirel dil ve yapıcı dilin doğru yer ve zamanda kullanılması gerekir” diyen eski Tokat Kent Konseyi Başkanı’na bu yapı ile ilgili yapıcı eleştirilerimin yer aldığı bir mektubu özelden (WhatsApp) 2019 da kendisine göndermiştim.
Ancak Tokat Kent Konseyi adına olumlu bir gelişme olmaması nedeniyle de “Adı var kendisi yok bir yapı; Tokat Kent Konseyi” başlıklı bir makaleyi Haziran 2022 de www.tokattanhaber.com da yayınlamıştım.
O yazımın hemen başında “Tokat Kent Konseyi ile ilgili bu yazdıklarımı okuyacaklardan ya da bu yazıdan nasibini alacaklardan şu saptamayı göz önüne alarak ilerlemelerini öneririm” diyerek şu girişi yapmıştım.
Ve “Bir eylemin, işin ya da görevin ‘hangi gerekçeyle’ veya ‘hangi sebeple’ yapıldığına ‘neden-sonuç’ ilişkisiyle yanıt aramak zorundayız. Sebep olmadan sonuç olmaz! Sonucu sebepten kopardığınız zaman konu hakikatle bağını koparır! Bu nedenle birazdan Tokat Kent Konseyi ile ilgili saptama ve eleştirilerimi okuyanlar yazıyı işi duygusallığa, tanışıklığa, bu kuruluşta görev almışlığa bağlamadan, sebep-sonuç bağlantısını göz ardı etmeden ve konunun hakikatle bağını koparmadan değerlendirmelerini dilerim” demiştim.
Bu yazımın da bu doğrultuda değerlendirilmesini dilerim.
***
Tokat Kent Konseyi ile ilgili temel sorun (ki çoğu kent konseyinde bu sorun yaşanmaktadır) kent konseyini oluşturan ve değişik toplum kesimlerini temsil eden üyelerin; kendilerinden gelen görüş ve önerilerin yerel karar alma süreci üzerinde gerçek bir etkisinin bulunup bulunmadığı konusunda endişe duymalarıdır. Bu husus katılımdan somut bir sonuç alınamaması, çoğu kez de katılım konusunda isteksizlik ve ilgisizlik doğurabilmektedir.
Oysa Tokat Kent Konseyi denilen yapı, Tokat’taki toplum, çevre ve kentsel kalkınma arasındaki yaşamsal köprünün güçlendirilmesini ve yerel kalkınmanın “sürdürülebilir” olmasını ilke edinen ve esasen belediye yönetiminin de elini güçlendiren teori ve pratikler bütünüdür.
Tokat Kent Konseyinin muradı kendilerini belediye başkanımızın, belediye meclisinin ve diğer yerel yönetimlerin yerine koymak olmamalıdır. Tokat Kent Konseyinin muradı; Tokat Kent Konseyi’ni bir uçta icracı bir kamu kuruluşu gibi donanıma sahip kılarken, diğer uçta yalnızca Tokat’a ve Tokatlılara ilişkin görüşler, projeler üreten bir düşünce kuruluşu olması gerektiği şeklinde bilinmelidir.
Belediye ve diğer kamu kuruluşları Tokat Kent Konseyinin finansal temelli kuruluş değil de, sosyal temelli fikri kuruluş olduğunu konusunda bir yaklaşım geliştirmelidirler. Bu bağlamda Tokat Kent Konseyi Genel Kurulu’na ve yönetimine düşense, çalışma gruplarını değiştirerek, çeşitlendirerek ve onların yol göstericiliğinde derslerine iyi çalışarak fikir üretmek, fikirlerin uygulamaya alınması konusundaki kararı ve mühendislik işlerini ilgili kurum ve kuruluşlara bırakmaktır.
Kent Konseyleri konusunda yapılan yanlışlık şudur! Kent Konseyi’ni Kent Konseyi Genel Kurulu yönetir, şahıslar, kurumlar ya da herhangi bir parti ya da teşkilatı değil! Belediyeye, yetkililerine ve teşkilatlarına düşen Kent Konseyi’ni de yönetmeye soyunarak, bu kurumu belediyenin ve siyasetin devamı görüntüsüne sokmamak, bu algıyı oluşturmaktan özenle kaçınmaktır.
Bu bağlamda ümit ederim ki, Tokat Kent Konseyi’ne sivil toplum katılımının en yüksek düzeyde tutulmaya çalışılması, konsey oluşumuna müdahale edilmemesi ve halkımızla bir iletişim mecrasının tesis edilmesi yeni yönetimin ilk önceliği olur.
***
Seçilen yeni Kent Konseyi Başkanı Sayın Dr. Selim Çakar’a gelirsek…
Selim Çakar Hocamızın, yürütme kurulu üyeleri ve çalışma gruplarıyla birlikte dengeleri gözeterek, öneriler geliştirerek, farklı düşüncedeki hemşerilerimizi, sivil toplumu, fikir üreten grupları bir amaç etrafında toplayarak, gelen eleştirileri dikkate alarak, katılımcı belediyecilik anlayışını egemen kılarak, belediye, sair kurumlar ve paydaşlarla sağlıklı ve verimli işbirlikleri yaparak şehre ve sürdürülebilir kalkınmaya değer katacağını düşünüyor ve inanıyorum.
Selim Çakar Hocamızın, Tokat Kent Konseyini daha önceden yapıldığı gibi suya sabuna dokunmadan, “dostlar alışverişte görsün” türünden ve sırf belediyenin ya da belediye başkanının taraftarlarına yönelik etkinlikler düzenleyen, kent konseyini belediyenin devamı şekline sokan bir tarzda yönetilmesine onay vermeyeceğini düşünüyorum. Zaten böyle bir Kent Konseyi belediye başkanı için de sorunlu olur.
Dr. Selim Çakar Hocamızın ve yönetiminin Tokat Konseyi’ni, farklı düşüncedeki kentlileri bir araya getiren, şehirle ilgili sorunları ve çözüm önerilerini saptayan, bu kuruluşu Tokatlıların ortaklaşa karar alma ve uygulamada bir kesimin değil, toplumun ortak çıkarlarını dile getirmede, çatışma noktalarının çözümünde ve belediye başkanına sunulmak üzere projeler geliştiren yararlı bir yapı haline getirmesi en büyük dileğimdir.
Diğer samimi ve içten bir dileğim de, Tokat‘ın kalkınma önceliklerinin, sorunlarının ve çözüm önerilerinin, Tokat’a ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının tartışılıp belirlenmesi ve ortak bir aklın oluşturularak uygulamaya alınmak üzere ilgililere sunulmasıdır.
Bunun için de Tokat Kent Konseyi’nde farklı düşünsel alanlara sahip yerel aktörlerin bir araya getirilmesi, katılımcı ve stratejik yönetişimin benimsenmesi, benimsenip geliştirilmesi gereklidir ki, bunu Hocamız Sayın Dr. Selim Çakar iyi bilmektedir.
Yeni yönetime başarılar dilerim…