Tokat 2024 yerel seçimlerine doğru…
Yerel seçimler yaklaşırken aklımızda deli sorular uçuşup duruyor.
Örneğin; Tokat AKP yerel seçimlere, başarılı iş insanı ve siyasetçi İl Başkanı Sayın Ali Özer’in rehberliğinde 12’i de 12 hedefi ile yola çıkarken, muhalefet hala kumda mı oynuyor?
Tokat AKP İl Başkanı Sayın Ali Özer maşallah partisinin yelkenini şişiren rüzgâr misali, “12’de sıfır” gibi iddialı bir sloganla ve motivasyon yüklü açıklamayla yola çıkarken, Tokat İyi Parti “Tokat’ta yerel seçimin en büyük rakibi İyi Parti olur” açıklamasıyla avunuyor da, neden “Tokat’ta yerel seçimi şu kadar yerde İyi Parti alır” diyemiyor? Ya da tam tersi Tokat CHP “Tokat’ta şu kadar yerde seçimi CHP alır” diyemiyor.
Keza Milletvekili Sayın Kadim Durmaz iddialı konuşarak “Tokat’ta bir yerel yönetim değişikliği görülüyor” saptaması yapıyor. Bir bildiği olmalı. Gerçekten Tokat’ta bir yerel yönetim değişikliği görülüyorsa (ki Tokat AKP’nin aynı görüşte olmadığına eminim) , muhalefetin bunun gerçekleşmesine yönelik bir eylem planı/planları var mıdır? Tıpkı genel seçimler gibi, yerel seçime de 1 bilemedin 2 ay kala alelacele mi gideceğiz?
Özetle, yerel seçimde de ne olacağını merak ettiğimizden endişe içindeyiz.
Yerel seçimlere giderken Tokat AKP, hükümetin neden olduğu tüm olumsuzluklara, yaşam koşullarının ağırlığına rağmen, “yerel seçimin dinamikleri farklıdır” düşüncesinden olmalı, her yönden çok rahat ve emin görünüyor. Peki muhalefet rahat mı?
Örneğin hazırlıkları var mı? Yerel seçimlerde de ittifak yapılacak mı? Yapılacaksa hangi ilçede hangi partinin adayı ile seçime gidilecek? Adaylar belli mi? Partiler seçim çalışması için gereken mali kaynağı nereden, nasıl bulacaklar? Seçim çalışmalarının masrafları” başkan adayına” mı yıkılacak? Örneğin 2019 yerel seçimlerinde Tokat merkezde yapılan belediye başkanlığı seçiminde bir adayın, partinin yaptığı harcamanın dışında ve kısa bir sürede 37.500 dolardan fazla ( 23.08.2023 itibariyle 1.017.000.-TL) harcadığını düşündüğümüzde (üstelik enflasyon da bugünkü boyutta değildi. İletişim harcamaları da dâhil her şeyin fiyatı uçtu gitti) hangi aday bu harcamayı yapmayı göze alacaktır? Yok, yerel seçim kampanyası için gerekli mali kaynak genel merkez tarafından gönderilecekse büyüklüğü tüm yerel seçim kampanyasının başarıyla yürütülmesine olanak sağlayacak mıdır?
Hani bir söz vardır “Venedik’ten tiryâk (panzehir) gelinceye kadar, Mısırda adamı yılan helâk eder” diye… Yani kardeşim özetle; vakit nakittir. O nedenle yerel seçim çalışmalarına hemen başlamak ve çok çalışmak gerekir. Zahmetsiz rahmet olur mu? Konuşmayla öldürülecek zaman mı?
Başarı asla raslantısal (tesadüfi) değildir. Sistematik çalışmaların ürünüdür. Eylem planınız olmalı, tüm çalışmalarınız detaylandırılmalı, takvimlendirilmeli, bütçelendirilmeli ve sonra da eylem planı uygulamaya alınmalıdır.
Başarı, planlı ve bilinçli olanları buluyor. Başarısızlık ise umursamadan ve bilinçsizce yapılan siyasetin peşinden ayrılmıyor. Bu nedenle yerel seçimlerde kazanma ümidi besleyen muhalefetin ne yazık ki kötü bir eli akıllıca oynamaları gerekmektedir. Bunun için de özellikle CHP ve İyi Parti sorumluluk almalı, geç kalmadan ve genel merkezlerinin onayını beklemeden bir ön planlama yapmalıdırlar.
Stratejik hatalar taktik manevralarla düzeltilemez. Genel seçimlerde bunun en canlı, en acı örneklerini gördük. Bu yüzden Millet İttifakı Tokat’ta 2 vekil çıkarma fırsatını kaçırdı. Zamanın doğru kullanılamaması ve zamanlamanın kontrol edilmemesi, rakiplerinizi değil, sizi stratejik hataya sevk eder. Siyasette zamanın doğru kullanılamaması “Neden seçmeninin fikrini değiştirmekte etkili olunamadı ?” sorusunun da cevabını içerisinde barındırır.
CHP ve İyi Parti’nin Tokat merkez ve ilçelerinde tek başlarına yerel seçim kazanmalarının ne kadar zor olduğu Bektaşi sırrı değil. Ama imkânsız da değil! Eğer genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de tek başlarına seçime girerlerse sıkıntı yaşamaları şaşırtıcı olmaz. Gerçi böyle bir durumda kendi seçmenlerini ne kadar bir araya getirip, yönlendirebilirler o da ayrı bir konu…
Yerelin durumunu en iyi yerelde yaşayanlar bilir. Muhalefet partilerin (il başkanlıklarının) genel merkezlerinin kararlarını beklemeden, bir ön çalışmayla her duruma hazırlıklı olmaları, merkez ve ilçelerde teşkilatlarıyla istişarelerde bulunarak, belediye başkan adaylarına yönelik yoklamalar yapmaları (ki bir ilçemizde başkan aday adayı teşkilatla buluşup niyetini açıkladı), isim/isimler belirlemeleri, çeşitli durumlara uygun senaryolar geliştirmeleri, ortaya çıkacak duruma/durumlara uyarlanabilecek bir eylem planı hazırlamaları en gerçekçi ve sağlıklı yol gibi duruyor.
Sadece bununla kalsa iyi… Büyük bir sürpriz olmazsa Merkez de AKP’nin 2024 belediye başkan adayı Sayın Eyüp Eroğlu olacaktır. Yerel seçimlerde başarılı olmanın diğer bir kıstası da rakibini; AKP Belediye Başkan Adayının en az 4,5 yıllık icraatlarını, başarı ve başarısızlıklarını, yaptıklarını varsa yapamadıklarını çok iyi bilmeleri gerekmektedir.
İlçelerde de öyledir ama özellikle Tokat merkez Belediye başkanlığı seçimlerinde başarılı olmanın yolu, karşı bloktan oy alabilecek söylemleri geliştirmek ve bu söylemleri daha önce size oy vermemiş seçmene ulaştırmaktır. Bu nedenle kampanya çalışmaları başlangıcından sonuç aşamasına kadar ayrıntılı olarak önceden değerlendirilmelidir. Hangi mesajın ne tür etkiye yol açacağı, hangi yöntemin daha yararlı olacağı veya hedef kitleyi ikna etmek için hangi iletişim aracının daha elverişli olacağı, kaynakların hedeflenen desteği sağlamak için nasıl kullanılacağı gibi birçok konunun enine boyuna değerlendirilmesi gerekmektedir.
William Osler’in dediği gibi, “Yarın için en iyi hazırlık, bugünün işini fevkalade iyi yapmaktır. “ “Şanssızlığa katlanabiliriz, çünkü dışarıdan gelir ve tümüyle rastlantısaldır. Oysa yasamda bizi asil yaralayan, yaptığımız hatalar ve o hatalara hayıflanmaktır. (Oscar Wilde)
Kısaca Hacı Bektaşi Veli’nin dediği gibi, lafa söze değil, öze ve hale bakıp, gecikmeksizin çok çalışmak gerekmektedir.
Zira “bir dönüm performans dünya kadar söze bedeldir.”