CHP’li Durmaz, Elektrik Şirketlerinin ödemediği cezaları sordu!
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz EPDK tarafından enerji şirketlerine kesilen ama tahsili yapılmayan cezaları yazılı bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Kamuya zarar, şirketlere imtiyaz politikası kabul edilemez!
“Sayıştay raporları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2019 Yılı Denetim Raporu’nda, EPDK’nın Petrol Piyasası Kanunu, Doğal Gaz Piyasası Kanunu, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu’na aykırı hareket eden şirketlere para cezası kestiği ve kesilen cezaların 3.6 milyar TL tutarındaki kısmını tahsil etmediğini ortaya koymuştur.
Ayrıca elektrik dağıtım şirketlerinin talebiyle yapılan trafolardan enerji elde edilmediği ve trafoların atıl kaldığı da Sayıştay tarafından raporlanmıştır. “ İfadelerini kullanan Durmaz;
“ EPDK’nın, enerji şirketlerine kestiği cezalar neden tahsil edilmemiştir? Son 5 yılda tahsil edilmeyen cezaların tutarı ne kadardır? “sorusunu yönelterek, “Enerji şirketlerine sağlanan imtiyaz vatandaşa neden gösterilmiyor!” dedi.
Ülkemizdeki ekonomik kriz koşulları ve elektrik fiyatlarındaki zamlar vatandaşın ödeme gücünü her geçen gün daha da zayıflatıyor. Geçtiğimiz yıl geçinemedikleri için intihar eden 4 kardeşin elektriğini kesen enerji şirketini hatırlatan Durmaz, EPDK’nin cezaların büyük bir bölümünü tahsil etmediği gerçeği düşünüldüğünde; tahsil edilmeyen cezalar arasında intihar eden 4 kardeşe yapılan kusurlu hareket sebebiyle kesilen idari ceza bulunmakta mıdır?” sorusunu sordu!
“Vatandaş faturalarını ödeyemiyor!”
Durmaz, “Vatandaş sürekli zamlanan faturaları ödeyemez durumdayken, faturasını ödeyemeyenine 2. ayda hemen ceza kesilirken, ödenmeyen borçlar faiziyle tahsil edilirken, enerji şirketlerinin cezaları alınmıyor!
Kamuya zarar, şirketlere imtiyaz politikası kabul edilemez! “ dedi.
Durmaz’ın önergesinde yer alan sorular şöyle;
1- EPDK’nın, enerji şirketlerine kestiği cezalar neden tahsil edilmemiştir? Son 5 yılda tahsil edilmeyen cezaların tutarı ne kadardır?
2- Cezaların tahsil edilmemesinde bir ihmal söz konusu mudur? Kamu zararı oluşmasına sebep olan sorumlular hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Konuyla ilgili başlatılmış bir soruşturma ya da dava var mıdır?
3- Vatandaşların elektrik borcuna istinaden temel ihtiyaçlarından olan elektrik kesintileri hızla gerçekleştirilirken EPDK’nin enerji şirketlerine yaklaşımını yerinde buluyor musunuz? EPDK’nin önceliği Kamu yararı mı, yoksa enerji şirketlerinin yararı mıdır?
4- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 6 Kasım 2019 tarihinde ekonomik dar boğazda oldukları ve geçinemedikleri için intihar eden 4 kardeşe ait evin elektriğinin gecikmiş borcu sebebiyle kesilmesinden dolayı CK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış AŞ’ye 888 bin 397 lira idari para cezası kestiği bilgisini paylaşmıştı. EPDK’nin cezaların büyük bir bölümünü tahsil etmediği gerçeği düşünüldüğünde; tahsil edilmeyen cezalar arasında intihar eden 4 kardeşe yapılan kusurlu hareket sebebiyle kesilen idari ceza bulunmakta mıdır?
5- Enerji şirketleri Sayıştay raporlarında da bahsi geçen trafoların yapımını hangi gerekçeyle talep etmiştir? Milyonlarca liralık trafoların atıl kalmasının nedeni nedir? Trafoların atıl kalmaması için düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
6- Açık şalt tipi trafo merkezinin ortalama 10 milyon TL, gaz izoleli trafo merkezinin de ortalama 25 milyon TL maliyetle yapıldığı, düşünüldüğünde trafoların atıl kalması nedeniyle ortaya çıkan bu kamu zararı nasıl telafi edilecektir? Bu konuda sorumluluğu olanlara herhangi bir müeyyide uygulanmış mıdır?
7- Atıl kalan trafolar konusunda ortaya çıkan zararı karşılamak adına Enerji şirketlerine herhangi bir yaptırım uygulanması düşünülmekte midir? Varsa hangi yaptırımları uygulanmıştır?
8- Elektrik dağıtım şirketlerinin talebiyle kamunun zarara uğratılması doğru mudur? Bu alanda oluşan kamu zararının giderilebilmesi herhangi bir önlem alınması planlanmakta mıdır? Varsa bu konuda ne gibi önlemler alınmıştır?