Birileri bu Trabzonlu, Tokat belediye başkan adayını uyarmalıdır!

22.03.2024
587
Okuma Süresi: 9 dakika
A+
A-

Bana telefon ederek yazdıklarımdan dolayı üzüldüklerini ifade eden dostlarım, bu Trabzonlu başkan adayını ve etrafındakileri de uyarmalıdır!

Altıyüzevler Mahalle Mitingi ’nde konuşan MHP’nin Trabzonlu ithal belediye başkan adayının konuşmasını hayret ve ibretle izledim.

Seçmene hitap ettiği konuşmasında alaycı bir tavırla, “Billboardlarda gördükçe üzülüyorum. Kentsel dönüşümden bahsediyorlar, trafikten bahsediyorlar, otoparklardan bahsediyorlar. Daha bir süre projeden bahsedip duruyorlar. Peki, şu soruyu soruyorum. Şimdi cevap verin! 10 yılda yapılmamış hiçbir şey 5 yılda yapılır mı?”

Madem sordu, ben de bir seçmenim ve kendisine cevap vereyim.

“Bay Trabzonlu aday Tokat’a o kadar yabancısınız ki,  siz 10 yıldır yapılanlar hakkında en ufak bir fikre sahip değilsiniz. Daha da acısı, etrafınızda bulunanların da 10 yılda yapılanlar ya da yapılmayanlar hakkında size gerçek bilgileri verememiş olmasıdır.

Oysa yargılamak için bilmek, bilmek için araştırıp öğrenmek ve sonra ahkâm kesmek gerekir. Bu manipülatif tavır, Sayın Eroğlu’nun 10 yıldır büyük emekle teker teker dizerek inşa ettiği ve bir noktaya getirdiği tuğlaları yerle yeksan etmeye yetmez. Tam tersine bir belediye başkan adayının bilmediği konularda gerçek olmayan söylemlerle seçmeni yanıltmaya kalkışması, manipüle etmesi (hileyle yönlendirmesi) kendisiyle ilgili güven duygusunu yok eder.

Çok şükür insanlarımızın hepsi balık hafızalı değildir. Sayın Eyüp Eroğlu, Tokat’ta kentsel dönüşüm uygulamalarına başkan seçildiği 2014 yılından hemen sonra başlamıştır. Sayın Eyüp Eroğlu 2014’te, “güdümlü proje” vasfı kazandırarak, önemli bir kısmını OKA mali kaynaklarından karşılayarak başlattığı ilk kentsel dönüşüm projesi; bir asırdır çözüme kavuşturulamamış “Meydan Projesi” dir. Devamı da gelecek olan Meydan projesi hem çok zorlu, hem de gerçek bir kentsel dönüşüm projesidir. Kentsel dönüşüm nedir ne değildir şimdi burada anlatmayayım, en azından bunu bildiğinizi sanıyorum. Meydan projesi, bu mekânın gerçek sahipleri mekândan dışlanmadan ve burada oluşan rantın mekânın gerçek sahipleriyle paylaşıldığı Tokat’ın ilk ve Türkiye’nin de kentsel dönüşüm ruhuna uygun ender projelerinden birisidir.

Sayın Eyüp Eroğlu’nun 2014 yılında başlattığı diğer bir kentsel dönüşüm projesi de; Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi’dir. Bu proje 2014 yılına kadar kimsenin girişmeye cesaret edemediği büyük bir kentsel dönüşüm projesidir. Sayın Eroğlu bu projeyi sonuçlandırmak için 10 yıldır büyük uğraş veriyor. Özel mülkiyet alanı olan Küçük Sanayi Sitesi esnafının dönüşüme razı edilmesi, sanayi sitesinin taşınacağı yerin bulunması, buraya yeni bir sanayi sitesi yapılması (ki Yeni Nesil Sanayi Sitesi’nin yapıldığı alanla ilgili eleştirel makaleler yazdım), bunun için gerekli kaynakların bulunması süreçleri tamamlanarak projenin sonuna gelinmiştir. Bütün bu işlerde varsa hatalar, kusurlar eleştirebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum. Ancak bu işler yasal süreçler tamamlanmadan ve duyulan gereksinimler karşılanmadan öyle 5-10 yılda tamamlanacak projeler değildir. Bu özverili çalışmalar ve çabalar alaycı bir tavırla küçümsenecek hizmetler de değildir.”

Sadece bunlar mı? Bay belediye başkan adayı hiç mi okumuyor, hiç mi araştırmıyor?  Sayın Eroğlu “…bugüne kadar 2.305 bağımsız bölüm yıkıldı, 8.320 bağımsız bölüm yapıldı. 15 bin konut ve 40 bin kişinin yaşayacağı yeni imar alanları açıyoruz” diyor. Bunu da mı bilmiyorsunuz? Bir şehri imara açmak bugünden yarına yapılacak işler mi? Kaldı ki tüm bu işlerin anası deneyimdir ve Tokatlının, Tokat’ı tanımayan, bilmeyen bir başkan adayının deneyim kazanmasını beklemeye ve yapılanları alaycı bir tavırla küçümsemesine tahammülü yoktur.

Düşünmeden konuşmak, nişan almadan ateş etmeye benzer. Bay Trabzonlu belediye başkan adayı biraz Yücel Bulut milletvekilimizden örnek alsın. Sayın Bulut yapılanları yok saymıyor. Peki, ne diyor? “Siz bundan daha iyisine layıksınız. Daha iyisini hak ediyorsunuz. Daha iyisi yapılması lazım!”

Evet, bu sözlere kim itiraz edebilir? Elbette Tokatlılar her şeyin daha iyisine layıktır. Saadet Parti’sinin Tokat Belediye Başkan Adayı Sayın Selim Işık Bey’in Billboard reklamında “Daha iyi bir yaşam senin hakkın Tokat” yazıyor. Bu slogana kim itiraz edebilir?

Lakin sırf hamaset olsun diye, çıkıp “10 yılda yapılmamış hiçbir şey 5 yılda yapılır mı?” diyerek 10 yılda yapılanları görmezden gelmek, akıl ve vicdan işi değildir. Önce 10 yılda yapılanlar için Sayın Eroğlu’na teşekkür etmek gerekir. Kentsel dönüşüm projelerinin hatırı sayılır bütçelere ve uzun bir zaman dilimine ihtiyaç duyduğu Bektaşi sırrı değil!

Bay Trabzonlu başkan adayını bir konuda daha uyarayım. Konuşmalarında rahmetli babasına da vurgu yaparak seçmenin duygularından da yararlanmaya çalışıyor. Babasıyla gurur duyabilir. Tavsiyem babası üzerinden pirim yapmaya çalışmamasıdır. Gidenin arkasından kılıç sallamak bize uygun bir tavır değildir. BU nedenle şimdilik şununla yetineyim. Bu şehre gelen sayısız vali görevlerinin gereğini yapmaya çalışmışlardır. Dikkat ediniz, “yapmışlardır” demiyorum, “yapmaya çalışmışlardır” diyorum. Tokat’a gelen valilerin ne yapıp yapmadıklarını öğrenmek isteyenler 1993 yılından itibaren Tokat şehri için hazırlanan 8 eylem planını neden uygulamaya almadıklarını sorgulamalıdırlar. Tokat’a gelen valilerin en temel ve ortak özellikleri, bu şehrin kaderini stratejik planlamanın aktörleri kabul edilen şehir paydaşlarıyla tartışarak oluşturmak ve “devlette devamlılık esastır” anlayışından hareketle, hazırlanan eylem planlarını uygulamak yerine, kendi bakış açılarını bizlere dayatmalarıdır. Bilmek isteyen olursa, rahmetli vali de dâhil olmak üzere çarpıcı örnekler verebilirim.

***

MHP’nin Tokat belediye başkan adayı ile ilgili yazılarım üzerine arayan,  değer verdiğim halisüddem (katışıksız) MHP’li bir dostumla yaptığım telefon görüşmesinden anladım ki, yazdıklarım konusunda haklı olsam da,  yazdıklarımdan inciniyorlar. Onları çok iyi anlıyorum. Evladının yaramazlıklarını bilen ama başkalarından duyduklarında incinen ebeveyn gibiler.

Elbette maksadımız dostlarımız da dâhil, kimseyi üzmek değildir. Maksadımız toplumda pozitif bilinç oluşturmaktır.

Ancak, Tokat’ı hiç tanımadığı, Tokat’ta yaşananları hiç bilmediği halde, mahalle mitinglerinde yalan yanlış konuşan, Tokat’ta 10 yıldır hiçbir şey yapılmadığını ifade eden ithal başkan adayını da uyarmaları gerekiyor. Burası Trabzon değil? Burada işler kavgayla yürümüyor! Bilgisinden, görgüsünden, kültüründen ve pozitif seçim kampanyasından yararlanamadığımız başkan adayları Tokat toplumu için bir yüktür.

Velhasıl bizim, en azından benim bu Trabzonlu ithal adaya karşı olmam diye bir şey yoktur. Ben kendimden ve Tokat’tan yanayım, o kadar!

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.