Topçam Şenliklerinin düşündürdükleri…

30.07.2023
115
Okuma Süresi: 8 dakika
A+
A-

 

Değerli gazeteci dostum Sevan Çamlıca her zaman ki duyarlılığı ile yine önemli bir konuya parmak basmış.

Çok önemli ve hassas sağlık sorunuyla uğraşırken dahi büyük bir özveriyle Tokat ve Tokatlılarla ilgili sorunları dert edinen, gündeme taşıyan, toplumda pozitif bir bilinç oluşturmaya çalışan Sevan Çamlıca Tokat yerel medyasına örnek olmuş mudur bilmem ama benim şehrimin ve ülkemin geleceğine dair ümitlerimi canlı tutuyor. Allah sağlıklı uzun ömür versin.

Sevan Bey, Facebook’daki paylaşımında Tokat Belediyesi’nin Topçam Şenlikleri kapsamında düzenlediği etkinlikleri ve bu etkinliklerin Alevi toplumunca kutsal sayılan bir ayda yapmasının sakıncalarına değinmiş ve yerel muhalefetin sergilediği duyarsızlığı konu etmiş.

Bu etkinlikle ilgili düşüncelerimi belirtmeden önce,  eskilerin deyimiyle münevver, yenilerin deyimiyle de aydın duyarlılığı üzerine birkaç söz edeyim.

Münevver ya da aydın; belli bir bilgi ve bilinç düzeyine eriştikten sonra, fert olarak bağlı bulunduğu milletinin, toplumunun eksik yönlerinin farkına varan, iyiyi ve doğruyu bulmada topluma ve topluma hizmet edenlere yol gösteren insandır. Yani “münevver” ya da “aydın” da ki seviye toplumun aydınlatılmasında, ufuk kazandırılmasında ve gelişmesinde önemli rol oynar. Bu bağlamda; başkaları nasıl düşünür bilmem ama Sevan Çamlıca’nın eleştirel yazılarını “kızgınlık” veya “kıskançlık” duygusundan arınarak yorumlamak muhataplarına iyi gelecektir. Sevan Çamlıca’yı tanıyanlar O’nun çevre ve şartlara uygun yaşayabilmenin gerekli kıldığı kurallara kendini uydurmaya çalışan birisi olmadığını bilir. Sevan Bey toplumsal gelişmelere uygun olmayan eylemleri gerçekleştirmekte bir sakınca görmeyenlerin misyoneri gibi davranmayı ret eden birisidir. Topçam şenlikleri kapsamında yaptığı saptamaların bu düzlemde değerlendirilmesi de sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

Gelelim Tokat Belediyesi’nce düzenlenen Topça Şenlikleri’ne…

 Öncelikle şu hususun altını kalınca çizeyim.

Beni takip edenler Topçam Şenlikleri de dâhil, Tokat yöresinde düzenlenen etkinliklerin turistik çekicilik olarak kullanılması bir yana, yerel halkın yararlanabileceği etkinlikler olmaktan uzak olduğunu, yerel ölçekte düzenlenen etkinliklerin kapsamları dar yerel organizasyonlar olmaktan çıkarılarak, turizm açısından önemi artmış, turistik çekicilik yaratan, sosyal ve kültürel,  yerel ve bölgesel organizasyonlar olarak düzenlenmesi gerektiğini çok önceleri yazdığımı hatta bunu, Tokat Turizm Tanıtma Derneği (TUDER) için hazırladığım 23.04.2014 tarihli “Turizm Acil Eylem Planı Raporu” na aldığımı bilirler.

Gerek Tokat Belediyesi’nce, gerekse İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nce düzenlenen bu etkinliklerin ölçülebilir somut çıktılarının neler olduğu hususunda bugüne kadar birisi çıkıp da iki kelam edememiştir. Peki, ölçülebilir somut çıktıları olmayan bir etkinlik bir araba dolusu para harcanarak niçin düzenlenir?  Birisi çıkıp bunu anlatabilir mi?

Düzenlenen Topçam Şenlikleri’ne gelince…

 Elbette her sene düzenlenen ve geleneksel hale getirilmeye çalışılan bu etkinliğin bu sene de düzenlenmesinde Tokat Belediyesi yönetimi bir sakınca görmemiş ve tercihini etkinliğin düzenlenmesi yönünde kullanmış olabilir.

Ancak tencerelerde et değil dert kaynadığı, milletimizin geçim sıkıntısı içinde bulunduğu, derin yoksulluğun ve ekonomik darboğazın artık çekilemez hale geldiği günlerde bu tercihin yanlış olduğunu düşünenler de haksız sayılmazlar.

Tokat Belediye yönetimi belki de böyle sıkıntılı günlerde yurttaşlarımıza moral vermek için bu etkinliği düzenlemeyi düşünmüş olabilirler.

Soru şu! Yedek akçelerine kadar kasası boşaltılmış, rezervleri eritilip 60 milyar dolar eksiye sokulmuş bir devletin geliri artmayan, tersine sürekli azalan, harcama yapamaz duruma düşen, yaşayan bir ölü haline getirilmiş insanları düzenlenen böyle bir etkinlikle moral bulabilirler mi, derinleşen sıkıntılarından kurtulabilirler mi?

AKP Hükümeti sebep olduğu ezici, yok edici zamlarla millete kemer sıktırırken hatta bir bilen Hanımefendi “Porsiyonlarınızı küçültün” derken, Tokat Belediyesi bunlardan istisna mıdır? Bu etkinlik milletimizin çektiği ağır hayat pahalılığını unutturacak mıdır?

Çağırdıkları sanatçılar; Mustafa Ceceli, Çoşkun Sabah, Turgay Başyayla, Ali Kınık, Seyhan Güler, Gece Yolcuları ve Serdar Tuncer.

Millet gittikçe yoksullaşırken, evine bir kilo et alamazken Belediye Meclisi’nden durmadan ek bütçe isteyen Sayın Başkan ülkenin hali pür melali ortada iken, bu etkinliklere kaç lira harcayacağını Tokatlılarla paylaşabilir mi?

Elimizi attığınız her şeye fahiş zam geldi. Bu sanatçı ücretleri ve organizasyon bedelleri de uçmuş olmalı.

Yanılmış olmayı ve etkinliğin çok düşük bir bütçe ile gerekleştirilmiş olmasını dilerim.Ben çok kaba bir hesapla Başkan Bey’in bu etkinliklere sanatçı ücretleri ve diğer organizasyon masrafları için asgari 2 milyon TL ye yakın para harcayacağını düşünüyorum. Başkan Bey bunun üzerine 1 milyon daha koyup, 300 yoksul aileye 10 bin lira dağıtabilirdi. Biz de kendisini ayakta ve ellerimiz patlayana kadar alkışlayabilirdik.

İktidar bölünmüş yollar yapmakla övünüp, Tokat-Ankara bilet ücretini 550 TL, Tokat-İstanbul bilet ücretini 850 TL, benzinin litresini 35 TL yapıyor, sonra da “hadi yollar senin gez” diyor ya bu etkinlikte o hesap!

Millet yemeğe ekmek bulamıyor ama belediyemiz sosyal belediyecilik yapıp bu hassas dönemde ilave desteklerle yaralarına merhem olmak yerine, “hadi yoksulluğunuzu, geçim sıkıntınızı unutun, eğlenin” diyor. Peki, kimin cebinden? Yoksullaşan garibin gurabanın kesesinden…

Bu sıkıntılı dönemde başka belediye başkanları bu tür etkinlikleri birer birer iptal ederken, ya da düşük bütçeli organizasyonlar yaparken, Tokat Belediyesi’nin sanki her şey güllük gülistanlık gibiymiş gibi ve tüm AKP Tokat kurmaylarıyla birlikte gülerek açılış yapmaları hiç doğru olmamıştır. MHP Milletvekili Sayın Yücel Bulut’un bu fotoğrafın içinde yer almaması da ümit ederim bir rastlantı değildir.

Diğer konu ise; gerçi onların söz ettikleri yok ama bu etkinliğin Alevilerce kutsal sayılan bir zaman diliminde yapılması da pek şık olmamıştır.

Yerel muhalefetin her zaman olduğu gibi tescilli kekemeleri oynamaları, yaklaşan yerel seçimler öncesi kayıp olmaları ise şaşırtıcı bir durum değildir. O yüzdendir ki, iktidarın yerel temsilcileri Tokat’ta “değneksiz” gezmektedirler.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.