Milletvekilleri neye sahip olmalıdır? İyi bir CV / Özgeçmişe mi, yoksa bir başarı öyküsüne (hikâyesine) mi?
Sayın Ersin Zülfikaroğlu birkaç gündür sosyal medyada Tokat İyi Parti milletvekili aday adaylarının CV’ lerini paylaşıyor.
Yani, kişinin yetkinliklerine, eğitimin hayatına ve iş deneyimine yazılı bir genel bakışın olduğu bir özgeçmiş paylaşıyor. İyi de ediyor. Biz de en azından bu hususlarda bilgi ediniyoruz.
Şüphesiz Ersin Bey’in paylaştığı bu CV / özgeçmişler, milletvekilleri hakkında bizlere genel bir bilgi vermekle birlikte, milletvekili aday adaylarının değerlendirilmesinde ve aday adaylarının arasından adayların belirlenmesinde yeterli olmaz.
Hemen herkesin gösterişli ya da gösterişsiz bir özgeçmişi vardır. Bu CV / özgeçmişler ancak, genel olarak kişinin özellikle yetkinliklerine, eğitim yaşamına ve iş deneyimine ilişkin bilgiler verir ve kişinin kariyer planlamasına önemli katkıları olur ama milletvekilliği bir meslek olmadığından onları değerlendirmemizde gereklidir ama yeterli değildir.
O nedenle de bir CV / özgeçmişten daha fazlası gerekir.
En önemlisi de kişiyi farklı kılacak bir başarı öyküsünün (hikâyesinin) olup olmaması önemlidir. Çünkü başarısı olmayanın amacı (gayesi), amacı (gayesi) olmayanın da vizyonu yoktur.
Ancak bir başarı öyküsüne sahip olanlar, bugünün hayalini, yarının gerçeği kılmak için ortaya beyinsel bir çaba koyarlar. Vizyonlarına erişmek için nasıl savaşmasını ve yaratıcılığını nasıl kullanması gerektiğini bilirler.
Bu tıpkı kişinin başarı öyküsü yazması gibi, geleceğin gerçekliğini yakalama konusunda, engelleri yenme kararlılığıdır.
Bu nedenle elbette eğitime (öğretime değil, çünkü öğretimle eğitim aynı şey değildir. Yüksek tahsil yapıp da hala kendisini eğitememiş yığınla insan vardır) gerek vardır ancak başarı öykünüzle destek aldığınız değerlere dayalı bir vizyonunuz yoksa Meclis’te sönük bir vekil olmaktan öteye gidemezsiniz.
Milletvekili olmanın amacı, milletvekilliğini bir mesleğe dönüştürmek değil, kişinin sahip olduğu vizyonunun en büyük sürümünde (versiyonunda) kendisini her an yeniden yaratması ve kendisini seçenlere, yaşadığı şehre önemli maddi ve manevi değerler katabilmesindedir.
Bir ülke düşünün. Bu ülkede CV /özgeçmişleri kabarık bir yığın insanın bulunduğu bir meclis olsun. Ancak bunların çoğunun bir nehir üzerinde akıp giden saman çöplerine benzediklerini ve ancak suyun akışına kapılarak akıp gittiklerini hayal edin. Bize böyle vekiller gerekir mi?
İşte ancak vizyon sahibi olan vekil adayları böyle bir ırmakta asla kaybolmazlar. Çünkü konforsuz alanlarda yaşam çabası vermeyi, tüm zorluklara karşın kendilerini eğitmeyi, azgın sularda yüzmeyi, karanlıkta görmeyi, yoklukla, sıkıntılarla, zorluklarla mücadele etmeyi yaşayarak öğrenmişlerdir.
Bu nedenle, gerek CHP, gerekse İyi Parti Tokat milletvekili aday adayları kimdir, nerede doğup nerede büyümüştür? Nerede, hangi şart ve koşullarda yaşamış, okumuş, nasıl bir başarı hikâyesi yazmışlardır? Halen nerede yaşamaktadırlar?
Neden siyasete atılmak istemektedirler? Kendilerine niçin oy verelim? Partisi ve seçmenleri için bugüne kadar hangi çalışmaları yapmışlardır? Çalışma yapmayıp son dakikada mı ortaya çıkmışlardır? Bu hususlar hakkında bilgi alabileceğimiz ve siyasal iletişim stratejisinin de gereği olan bir web sayfaları var mıdır?
Düşünün, kendisini tanıyabileceğimiz, çalışmalarını görebileceğimiz bir web sayfası olmayan bir vekil aday adayının ya da vekil adayının vizyonu olur mu?
Sözün özü; bazen doğru görüşü takip etmek için bizleri yanlışa götüren şeylerden / kişilerden vazgeçmemiz gerekir.