Seçim bitti…

03.04.2024
104
Okuma Süresi: 4 dakika
A+
A-

Yerel seçimlerinin özetini Sayın Devlet Bahçeli yaptı.

Bahçeli 2024 yerel seçimlerini değerlendirdiği konuşmasında “Ekonomik şikâyetlerin toplumsallaşıp siyasal alana sirayetiyle tepkisellik dozu bir hayli fazla olan sonuçlar ülke genelinde tezahür etmiştir. Ancak milletimiz yerel seçimler kanalıyla bilhassa sosyal ve ekonomik sıkıntılarını paylaşmış, önümüzdeki sürecin gündem konusunu tayin etmiştir” dedi.

Ancak, Sayın Bahçeli’nin öne sürdüğü ve ülke genelinde CHP’ye yaradığı görülen bu gerekçeler, Tokat yerel seçimlerinde MHP’ye can simidi olmuştur. Başka bir ifadeyle MHP’nin de içinde bulunduğu Cumhur İttifakı’nın sebep olduğu ekonomik dar boğaz, hayat pahalılığı Tokat yerel seçimlerinde MHP’nin kendi lehlerinde kullandığı, AKP adayına yönelik dolaylı bir suçlamaya dönüşmüştür.

MHP ortağı ve sorumlusu olduklarını görmezden gelerek, emeklilerin, esnafların, gençlerin, işsizlerin sorunlarını öne sürerek başarılı bir algı yönetimi yapmıştır. Bu yöntemin ortaklık hukukuna ve siyasi nezakete uyup uymadığı ise başka bir konu…

Teşbihte hata olmaz görünen o ki,  MHP ağacın içindeki kurt gibi AKP’yi içten içe yıpratacak. Şahsen benim için bir sakıncası yok. Lakin seçmenlerin kafaları karışabilir ama kimi nereye koyduklarını unutmaz, günü gelir hatırlarlar.

Haklarını verelim MHP, Trabzonlu Tokat belediye başkan adayının seçilmesi için “her yol mubah” anlayışını ilke edinerek, doğmasından sorumlu ve ortak oldukları konuları bile rakiplerinin aleyhine kullanmaktan çekinmemişlerdir. Hatta o kadar ileriye gitmişlerdir ki, hür ve eleştirel düşünceyi savunması beklenen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı bile, yüklendiği sorumluluğu unutarak bu uğurda kalem erbabını tehdit edebilmiştir.

Tokat’taki seçim sürecinden elde edilen sonuçlar, Türkiye genelinde elde edilen sonuçlardan çok farklı sonuçları içeriyor.

Örneğin ülke genelinde CHP’liler dâhil, diğer partilere oy veren seçmenler ağırlıklı olarak CHP’ye oy vererek, Cumhur İttifakı’na kırmızı kart gösterirken, Tokat’ta ilginç biçimde İyi Parti ağırlıklı olmak üzere, CHP ve AK’den hatırı sayılır bir oy MHP’ye gitmiştir.

Bu saptamamı hep yazdım. İyi Parti küçük MHP görüntüsünden kurtulamadığı için, oylarının neredeyse tamamının MHP’ye gitmesi çok doğal. AKP’den de çeşitli nedenlerle MHP oy geçişi olması da normal. Ancak bu seçim özelinde CHP’den MHP’ ye önemli bir oy geçişi olması bizim bilmediğimiz kapı arkası görüşmeleri olmamışsa, CHP il yönetiminin “inançsızlığı” ve etkisiz bir seçim kampanyası yürütmesiyle ilgilidir. Ki bu konuya önümüzdeki günlerde değineceğiz.

Elbette Tokatlı olup, Tokat’ta yaşamayan İyi Parti adayının şapkadan tavşan çıkarır gibi “hukuksal “ sorununun seçim kampanyasına başlamasıyla ortaya çıkarılması da, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur.

YARIN: Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu Tokat’a ne yapmıştır da Tokatlılar 40 yıldır unutamamıştır?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.